Juleaften er ingen undtagelse

Hvordan forløber en vagt i hjemmet, når det er juleaften? Skal familierne gøre noget særligt for sygeplejersken eller social- og sundhedsassistenten denne aften? Det er spørgsmål som familierne ofte spekulerer over, hvis det er den første jul, de skal have en medarbejder fra Det Sundheds- og Socialfaglige Børneteam på vagt i hjemmet. Vores sygeplejerske Bodil fortæller derfor i indlægget her lidt om, hvordan en juleaften i hjemmet typisk forløber.

Som ansat ved Det Sundheds- og Socialfaglige Børneteam arbejder vi året rundt – både dag, aften og nat. Julen er selvfølgelig ingen undtagelse. Men vagterne bliver fordelt mellem os som kollegaer, så vi alle også har mulighed for at være sammen med vores familie og venner. Når jeg kender min vagtplan for julen, er det tid til at se på, hvordan julen kan fejres og træffe aftaler med min familie, så vi alle får en god jul. På den måde sørger jeg for, at jeg allerede har holdt jul, når jeg møder på arbejde.

Hvis jeg skal på arbejde juleaften/julenat forbereder jeg mig med udgangspunkt i, hvilket barn og familie jeg skal være hos. Deter altid et barn og en familie, som jeg kender i forvejen og dermed et hjem, som jeg er vant til at komme i. Som i alle andre vagter er der et arbejde for mig som sygeplejerske, der skal gøres, så barnet og familien kan føle sig så trygge og afslappede som mulig. Ofte taler jeg situationen igennem med den familie, som jeg skal være hos, så forventningerne er afstemte, og familien ikke tænker, at de skal gøre noget særligt for mig, selvom det er juleaften. De skal have deres opmærksomhed på deres barn og øvrige familie og holde lige præcis den jul, som de ønsker.

Jeg har min madpakke med, ligesom alle de andre dage, hvor jeg er på arbejde – jeg indrømmer, at der er flere godter i den henover julen. Og så sørger jeg for, at tasken er fyldt godt op med diverse underholdning, som jeg kan tage frem, hvis situationen tillader det. Det kan da godt være, at barnet kommer lidt senere i seng juleaften, men min erfaring er, at trætheden melder sig nogenlunde på det sædvanlige tidspunkt, og så får jeg lov at nyde synet af et barn, som har haft en dejlig juleaften hjemme sammen med sin familie. Det giver mig en stor tilfredsstillelse og stolthed over det arbejde, som jeg får lov til at udføre i hjemmene. Og juleaften er ingen undtagelse.

 

 

 

Glædelig jul.

Hilsen Bodil, sygeplejerske i Det Sundheds- og Socialfaglige Børneteam