4. maj 2018

»Når man har mistet et spædbarn, har man ikke et problem, men et vilkår, man pludselig er konfronteret med«

Sådan skriver Landsforeningen Spædbarnsdød på deres hjemmeside, og det var også, hvad Birgitte Horsten, sekretariatschef i foreningen, blandt andet fortalte om, da hun for et par uger siden lagde vejen forbi Det Sundhedsfaglige Børneteams kontor i Randers. Vi havde nemlig inviteret Birgitte på besøg for at videndele og erfaringsudveksle med os – for vi er altid interesserede i at kan blive klogere på, hvordan vi kan støtte forældre til terminale børn bedst muligt.

Mere viden er lig med bedre støtte

Jo mere teoretisk viden vi har om sorg, desto bedre kan vi støtte sorgramte forældre i at håndtere sorgen. I de tilfælde hvor der er tale om et terminalt forløb og familien ønsker at have barnet hjemme i den sidste tid, er vi naturligvis tæt på de kriseramte forældre, der ofte allerede er i sorg. Så selvom vi – Det Sundhedsfaglige Børneteam og Landsforeningen Spædbarnsdød – møder forældrene på forskellige tidspunkter i deres krise og sorg, er der altså alligevel overlap og derfor viden som er relevant for os at dele med hinanden. For på trods af at vores fornemmeste opgave i hjemmet er at tage os af barnet, så er det meget vigtigt for os at have kvalificeret viden om, hvordan vi bedst muligt støtter forældrene så længe, vi er i hjemmet. På den måde kan vi agere mest hensynsfuldt i perioden op til barnet går bort – og efterfølgende henvise forældrene til Landsforeningen Spædbarnsdød, som står klar til at hjælpe.

Hvem er Landsforeningen Spædbarnsdød?

Kort fortalt er Landsforeningen Spædbarnsdød en organisation, der tilbyder gratis rådgivning og terapeutiske samtaler til forældre og pårørende, der mister et barn – på et hvilket som helst tidspunkt i graviditeten, under fødslen eller i de første leveår. Læs om Landsforeningen Spædbarnsdød på deres hjemmeside www.spaedbarnsdoed.dk.

VE-NO tour 2018

Måske kender du allerede til VE-NO touren? VE-NO-touren er en indsamlings-cykeltur, hvor deltagerne cykler over 400 km fra Blåvand til Skagen. Flere af deltagerne og de engagerede i touren er forældre, der har mistet og som gerne vil give noget tilbage til Landsforeningen Spædbarnsdød, fordi rådgiverne i foreningen har hjulpet dem gennem deres efterfølgende krise og sorg. De cykler alle, som de selv formulerer det, men en lille hånd på skulderen, og de er hver især overbeviste om, at de nok skal klare den 400 kilometer lange cykeltur. Det indsamlede går ubeskåret til Landsforeningen Spædbarnsdød.

Touren cykles i år fra d. 18.-20. maj, og du kan læse meget mere om historien bag VE-NO touren, deltagerne og hvordan du kan støtte på http://venotour.dk.

“At sørge er en sund reaktion, når vi mister noget betydningsfuldt, og sorgreaktionen er en tilpasningsproces, der handler om at genvinde balancen og tilpasse sig tabet og et forandret liv.” – Lansdforeningen Spædbarnsdød